Aktuelnosti

31.03.2025.

Štitili ste vinograd bakrom godinama - sada morate zaštititi bakar u svom vinogradu!

EU postepeno smanjuje dozvoljenu upotrebu bakra u poljoprivredi zbog njegovog akumulativnog efekta u zemljištu i potencijalne toksičnosti za mikroorganizme i vodene ekosisteme. Ovo ima veliki uticaj na sve vinogradare, a posebno one u ekološkoj proizvodnji, gde je bakar jedan od retkih dozvoljenih fungicida. U današnjim aktuelnostima obrađujemo ovu temu za sve vinogradare, ekološke, integralne ili konvencionalne.

ŠTA SE MENJA U EU PROPISIMA O UPOTREBI BAKRA?
Smanjenje dozvoljene količine bakra

Nekada je bila dozvoljena doza od 6 kg/ha godišnje, a sada je smanjena na maksimalno 4 kg/ha (u proseku 28 kg/ha u 7 godina).

Ova ograničenja su posebno osetljiva za ekološke proizvođače, jer oni nemaju alternative poput sintetičkih fungicida.

Strožiji nadzor ostataka bakra u zemljištu

Cilj je sprečiti akumulaciju bakra, jer on nije biorazgradiv i može se taložiti u zemljištu.

Vinogradi koji su decenijama tretirani bakrom imaju visoke koncentracije, što može negativno uticati na mikrobiološki život zemljišta.

Propisi o primeni – preciznije doze i pravila

Zabranjena je prečesta upotreba visokih doza u jednoj sezoni.

Preporučuje se preciznija aplikacija i optimizacija doza kroz tehnologiju finijih čestica i formulacija.

Alternativa bakru i podsticanje inovacija

EU stimuliše razvoj bioloških preparata i novih tehnologija kako bi se smanjila zavisnost od bakra.

Nove formulacije bakra (mikrokapsulisani, helatni gde se posebno izdvaja Cu-peptidati) imaju manju toksičnost i bolju efikasnost pri nižim dozama.

Kako ovo praktično utiče na vinogradare?
SCENARIO 1: Vinogradar koji koristi bakar na klasičan način

PROBLEM: Navikao je da koristi 6-8 kg/ha bakra godišnje, ali sada je ograničen na 4 kg/ha. Ako nastavi kao pre, neće imati dovoljno tretmana za celu sezonu.

REŠENJE: Smanjiti pojedinačne doze (npr. umesto 500 g/ha po tretmanu, koristiti 250 g/ha). Kombinovati bakar sa drugim sredstvima (Cu-peptidatima, biostimulatorima, sumporom) kako bi se smanjila potreba za čestim tretmanima. Preciznija aplikacija – koristiti finije mlaznice za bolje prekrivanje kore i listova loze, i smanjiti gubitke.

SCENARIO 2: Ekološki vinogradar koji nema alternativu bakru

PROBLEM: U ekološkoj proizvodnji nema sintetičkih fungicida, pa bakar ostaje ključni alat protiv plamenjače i bakterijskih infekcija.

Međutim, zbog ograničenja, teško je zaštititi vinograd u godinama sa visokim rizikom od bolesti.

REŠENJE: Optimizacija aplikacija – koristiti bakar preventivno i u preciznim fazama rasta vinove loze (ranije faze su ključne). Primena formulacija s čistijim bakrom gde su potrebne manje doze (imaju duže delovanje i bolje prijanjanje na list). Za ostatak sezone redovno korišćenje Cu-peptidata, samih ili u kombinaciji sa biološkim preparatima poput Trichoderma spp., Bacillus subtilis ili sumporom kako bi se smanjila potreba za bakrom.

SCENARIO 3: Vinogradar koji želi unaprediti zaštitu i smanjiti zavisnost od bakra

PROBLEM: Zna da će bakar biti još više ograničen u budućnosti i želi unapred da nađe rešenja.

REŠENJE: Koristi moderne tehnologije poput meteo stanica i modela prognoze bolesti kako bi preciznije određivao vreme tretiranja i smanjio nepotrebne aplikacije. Dominantno se oslanja na primenu Cu-peptidata redovno tokom sezone, dok najčistije bakarne fungicide pozicionira na početku sezone, ali ih i tada u pola doze kombinuje sa Cu-peptidatima.

Ulaže u zdravlje zemljišta – organska materija i mikrobiološki preparati pomažu u obnovi zemljišta zagađenog viškom bakra.

Kombinuje Cu-peptidate sa biološkim preparatima na bazi sumpora, i tako sa smanjenim dozama bakra ima bolju zaštitu.

NA KRAJU

EU ograničava upotrebu bakra zbog njegove akumulacije u zemljištu i negativnog uticaja na ekosistem, što znači da vinogradari moraju smanjiti doze i tražiti alternative. To se može postići kroz:

  • OPTIMIZACIJU APLIKACIJA (MANJE DOZE, BOLJE PREKRIVANJE LISTA).
  • KOMBINACIJU SA BIOLOŠKIM PREPARATIMA I ALTERNATIVNIM SREDSTVIMA.
  • PRECIZNIJE TRETMANE NA OSNOVU PROGNOZE BOLESTI.
  • UPOTREBU NOVIH FORMULACIJA BAKRA KOJE IMAJU MANJU TOKSIČNOST I DUŽE DELOVANJE, A TO SU Cu-PEPTIDATI, ILI KONKRETNO I PRAKTIČNO SCUDO.