JEDINSTVENOST STOLLEROVIH PROIZVODA - STOLLEROVA TEHNOLOGIJA

Stollerovi proizvodi nisu samo đubriva u uobičajenom smislu reči, odnosno kako većina poljoprivrednika danas doživljava ono što koristi za ishranu biljaka. Stollerovi proizvodi su potpuno drugačija đubriva u odnosu na sva ostala, i nisu ništa slično bilo čemu što su do sada proizvođači koristili na području regije. Stollerovi proizvodi su jedinstveni, i odmah na početku treba naglasiti da njih ne definišemo prema hranjivima koja sadrže, već po funkciji, odnosno ulozi koju imaju u proizvodnji (cilj koji ostvaruju u uzgoju). Stollerovi proizvodi su inovacija, kompletno novi način u ishrani biljaka, i zato naziv inovativna ishrana, bazirana na određenim principima, koji do sada nisu bili uobičajeni prilikom primene đubriva. Suštinska stvar jeste da, uz hranjiva koja sadrže, ovi proizvodi imaju i jedinstvenu stollerovu tehnologiju koja deluje na funkcionisanje biljke, odnosno njenu fiziologiju. Praktično, kod stollerovih proizvoda na prvom mestu treba staviti uticaj na fiziologiju biljke, pa tek onda sadržaj hranjiva.

Pitanje je, kako se biljka može hraniti ako ne funkcioniše kako je potrebno, ako se suštinski procesi ne odvijaju kako treba za dati period i fenofazu? Inovativna ishrana prvo vodi računa o funkcionisanju biljke, pa tek onda o njenoj ishrani, a to je zbog toga da proizvođač ne bi došao u situaciju bespotrebnog, ili pogrešnog dodavanja hranjiva, što je vrlo česta praksa u poljoprivredi. Dakle, svaki stollerov proizvod uz hranjiva ima i jedinstvenu komponentu koja utiče na fiziologiju, funkcionisanje biljke, odnosno utiče na odvijanje određenih procesa, kao što su: pupanje, zametanje, rast određenog organa, izduživanje ili razgranjenje prirasta, te eliminacija stanja stresa, ili aktivacija mehanizma prirodne otpornosti. Prema tome, za pravilnu primenu stollerovih proizvoda potrebna su određena znanja, i naravno, praktikovanje principa inovativne ishrane. U najkraćem, pojašnjenja slede u nastavku.

001

Za početak, treba, odnosno dobro je znati da nisu samo voda i đubriva faktori koji povećavaju prinos kod određene poljoprivredne kulture. Biotehnologija i znanje iz fiziologije biljaka, takođe imaju neprocenivo značajnu ulogu u ostvarenju, ili dobijanju genetskog potencijala biljke, praktično prinosa. Genetski potencijal biljke je njena posebnost, i jedinstvenost po izgledu, rastu i razvoju, konstrukciji i obliku, kao i finalnom proizvodu, a najčešće se koristi da iskaže maksimalnu rodnost (prinos) i kvalitet koji ona može ostvariti po svojoj genetici. Poljoprivredni proizvođači, vrlo retko, ako ikada ostvare genetski potencijal u uzgoju. Ključni razlog za to je narušeno funkcionisanje biljke, odnosno poremećaj kod izvršenja određenih procesa unutar iste, bilo da su blokirani, odgođeni, usporeni, ili pak ubrzani, preskočeni i slično, do čega dolazi usled izvan optimalnih uslova za uzgoj, a čemu doprinose biotski i abiotski faktori.

002
PRAKTIČNO, NIKADA NE OSTVARITE PRINOS ONOLIKO KOLIKO ŽELITE I KADA DAJETE NAJBOLJA ĐUBRIVA, IMATE DOVOLJNO VODE, I ADEKVATNO ODRŽAVATE PLANTAŽU, ODNOSNO ZASAD. DAKLE, OVO NAM GOVORI DA SAMO TO VIŠE NIJE DOVOLJNO ZA OSTVARENJE VRHUNSKIH PRINOSA. ZA OSTVARENJE VRHUNSKIH PRINOSA POTREBNO JE GAJENIM BILJKAMA OBEZBEDITI DA BEZ OBZIRA NA USLOVE FUNKCIONIŠU BESPREKORNO, ILI SA MINIMALNIM POREMEĆAJIMA KOJI NE DOVODE DO NARUŠAVANJA NJIHOVE PROIZVODNOSTI.

Sada poljoprivredni proizvođači trebaju ono što će im održati ili povećati prinos, odnosno pomoći biljkama da besprekorno funkcionišu u ovim uslovima izrazitih promena, posebno neuobičajenih vremenskih prilika, a to su stollerovi proizvodi. Praktično, oni su njima i ranije trebali, ali za većinu nisu bili dostupni, i zato su gubili značajne količine roda usled mraza, suše, lošijih uslova zemljišta, praksi održavanja, i slično. Nije viška ponoviti da, stollerovi proizvodi su jedinstveni po tehnologiji koju sadrže, a koja utiče na fiziologiju ili funkcionisanje biljke. Jasno je da ako biljka ne funkcioniše kako bi trebala, ona ne samo da ne može zadovoljavajuće proizvoditi, već se ne može ni hraniti (ako se ne može hraniti logično je da ne može ni proizvoditi).

U sezonama sa izrazitim promenana i izazovima poljoprivrednu proizvodnju je nemoguće zamisliti bez stollerovih proizvoda ako se želi prinos i kvalitet dugoročno. No, stollerovi proizvodi su od izuzetnog značaja i za održanje života biljaka u uzgoju, jer sve je više vruće, sve je više suše, ali i mraza, slanosti zemljišta sa manjom plodnosti, uz naravno značajne greške kod provođenja aktivnosti nege i pažnje zasada, odnosno poljoprivrednih površina.